De Nederlandse koel- en vriessector staat onder zware druk door de hoge energie- en netwerkkosten, waarschuwt Nekovri. De brancheorganisatie voor koel- en vrieshuizen heeft Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, opgeroepen om met concrete maatregelen de concurrentiepositie van de sector veilig te stellen.

“Nederland speelt in de Champions League van koelen en vriezen, maar dreigt door torenhoge energiekosten te degraderen naar de tweede divisie”, stelt Davey Gerlings, CEO van Nekovri. “Als we niets doen, verliezen we niet alleen bedrijven en banen aan het buitenland, maar ook onze strategische rol in de voedselvoorziening en farmaceutische opslag.”
De koel- en vriessector, die volgens Nekovri jaarlijks voor meer dan 95 miljard euro aan goederen verwerkt en voorziet in 87 procent van de producten die dagelijks op ons bord liggen, wordt hard geraakt door de stijgende energiekosten. Terwijl de Europese Commissie in het Draghi-rapport pleit voor 20 procent lagere energieprijzen, voorspelt PwC dat de energietarieven in Nederland juist met 200 procent zullen stijgen.
Verplaatsing naar buitenland
Daarnaast hanteren landen als Duitsland en Frankrijk in navolging van een oproep van de Europese Commissie gunstigere energiebelasting- en netwerktarieven voor hun industrie, waardoor bedrijven overwegen hun activiteiten vanuit Nederland naar het buitenland te verplaatsen. “Een vrieshuis net over de grens in België of Duitsland heeft aanzienlijk lagere energiekosten en betere beschikbaarheid van energie. Nederland verliest hierdoor terrein en haar koppositie in een sector die essentieel is voor onze economie en voedselzekerheid”, aldus Gerlings.
In de oproep vraagt Nekovri de minister om drie concrete maatregelen te treffen:
• Lagere energiebelasting: Nederland moet net als andere Europese landen een significante verlaging van de energiebelasting doorvoeren. De energierekening van een koel- en vrieshuis bestaat inmiddels voor meer dan de helft uit energiebelasting en transportkosten. Daarnaast moet de energiebesparingsplicht strenger worden gehandhaafd, en een koppeling aan belastingverlaging – zoals in het Verenigd Koninkrijk – worden overwogen.
• Beheersing van netwerkkosten: De explosieve stijging van netwerkkosten moet worden beteugeld door een herziening van het tarievenstelsel, en verplichte herinvestering van netbeheerwinsten in netwerkuitbreiding.
• Ondersteuning van innovatieve energieoplossingen: De koel- en vriessector kan bijdragen aan netcongestievermindering, maar heeft hiervoor meer structurele investeringen en onderzoek nodig.
“Essentiële schakel”
Nekovri roept minister Hermans op om deze maatregelen mee te nemen in de voorbereiding van de Voorjaarsnota, zodat er in 2025 structurele middelen beschikbaar komen voor het verbeteren van de concurrentiepositie. “De koel- en vriessector is geen randzaak, maar een essentiële schakel”, aldus Gerlings. “Dit is hét moment om keuzes te maken en ervoor te zorgen dat onze sector niet verdwijnt naar het buitenland. De brancheorganisatie krijgt verschillende zorgelijke signalen. De overheid moet nu actie ondernemen.”