Supermarktketen Ahold Delhaize lijkt met name in de VS achter te lopen bij het uitfaseren van F-gassen. Dit stelt de Environmental Investigation Agency op basis van een nieuw rapport waarin het koudemiddelbeleid van vijf grote retailketens langs de meetlat is gelegd.

Ahold Delhaize, dat meer dan 7.700 winkels in Europa, de VS en Indonesië exploiteert, is een van de vijf grote supermarktketens die onlangs zijn beoordeeld in ‘Cooling the Climate Crisis’, een nieuw rapport van de EIA. Naast Ahold Delhaize gaat het om Jerónimo Martins, Metro AG, Carrefour en Tesco. Volgens het rapport lijkt Metro AG (in Nederland eigenaar van Makro) op koers te liggen; wereldwijd is ruim de helft van de winkels van deze keten overgestapt op natuurlijke koudemiddelen. In 2030 wil Metro 90 procent van zijn huidige HFK-gebruik hebben uitgefaseerd. Van de andere ketens worden zowel Carrefour als Ahold Delhaize in het rapport bekritiseerd wegens ‘aanhoudende HFK-emissies’. Bij Ahold Delhaize spreken de EIA-onderzoekers daarnaast over ‘onvoldoende openheid over de koudemiddeltransitie’.
Amerikaanse vestigingen
De belangrijkste kritiek op de supermarktketen betreft het koudemiddelbeleid van de Amerikaanse vestigingen. “Als grote retailer in de EU en de VS zou Ahold Delhaize zijn Europese vooruitgang kunnen gebruiken om verandering teweeg te brengen in de VS, waar het nog steeds achterloopt”, aldus Fionnuala Walravens, Senior Climate Campaigner bij de EIA. “Minder dan één procent van de Amerikaanse winkels gebruiken nu laag-GWP-koudemiddelen.” In de EIA Scorekaart van 2024 – een onderzoek naar de manier waarop supermarkten met technologie, koudemiddelbeheer, beleid en ‘commitment’ hun HFK-emissies beperken – scoorde Ahold Delhaize slechts 24 van de maximaal haalbare 100 punten.
Kritiek op Nederlandse CEO
Walravens verwijst bij haar kritiek naar het feit dat de CEO van Ahold-Delhaize, de Nederlander Frans Muller, tot voor kort medevoorzitter was van het Consumer Goods Forum. Deze internationale brancheorganisatie voor retailers en voedingsproducenten gaf onlangs aan op een snellere overgang naar natuurlijke koudemiddelen in te zetten. Volgens de EIA heeft Muller eerder zelf aangegeven ‘de activiteiten van de leden van de CGF te helpen opvoeren om de decarbonisatie in de hele waardeketen te ondersteunen.’ Walravens: “Met CEO Muller als medevoorzitter van het Consumer Goods Forum had het bedrijf zowel de zichtbaarheid als de verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen, en actie te ondernemen naar aanleiding van het besluit van de CGF voor 2025 over natuurlijke koudemiddelen.”
Ahold Delhaize heeft inmiddels op de kritiek van de EIA gereageerd; het ontkent dat het minder goed presteert dan andere supermarkten, en wijst erop dat 40 procent van de koelsystemen in zijn Europese winkels inmiddels op natuurlijke koudemiddelen werkt.
Leestip: Danfoss en Microsoft breiden AI-samenwerking voor retailkoeling uit