
Het koudemiddelen-lekpercentage bij grotere koelsystemen in Duitsland is vorig jaar gedaald tot iets meer dan 1 procent. Dit bracht de Duitse vereniging van koel- en airconditioningleveranciers VDKF onlangs naar buiten. De vereniging baseert zich daarbij op de monitoring van bijna 300.000 koel- en aircosystemen.
Voor zijn jaarlijkse onderzoek naar lekpercentages ontving de VDKF in 2024 data van 65.000 systeembeheerders, over 293.000 koel- en airconditioningsystemen. Uit die – via de software VDKF LEC verkregen – geanonimiseerde gegevens blijkt dat het gemiddelde lekpercentage in 2024 is gedaald tot 1,07%, een derde van de 3,2% die in 2017 werd gemeten. Sinds dat jaar is het percentage elk jaar gedaald – met uitzondering van 2023, dat om onbekende reden een trendbreuk was.
De 1,07% in 2024 is het gemiddelde lekpercentage voor alle gemonitorde systeemtypen (aircosystemen, commerciële koeling, industriële koeling en ‘speciale koelsystemen’), inclusief lekkage door ongevallen. De hoogste percentages werden geregistreerd bij commerciële koeltoepassingen (gemiddeld 1,89%), de laagste bij split-airconditioningsystemen (0,54%).
‘Opmerkelijk succes’
De VDKF noemt het steeds lagere percentage “een opmerkelijk succes” voor de koel- en airconditioningindustrie. “Fabrikanten, systeembouwers en exploitanten hechten steeds meer waarde aan de geslotenheid van systemen. Dit is deels te danken aan het toegenomen bewustzijn van de milieueffecten van directe emissies van gefluoreerde koudemiddelen, maar ook de stijgende koudemiddelprijzen spelen een rol in deze ontwikkeling. Het aandeel van de directe broeikasgasemissies door lekken in de totale emissies neemt aanzienlijk af ten opzichte van de indirecte emissies – oftewel CO₂-uitstoot door energiegebruik.”

Verplichte lektests koudemiddel
Voor zover bekend is bij de monitoring geen onderscheid gemaakt tussen koudemiddeltypen. Verder maakt de VDKF zelf een kleine kanttekening bij de voor de monitoring gebruikte software ‘VDKF LEC’; die wordt voornamelijk toegepast voor systemen waarvoor een wettelijke verplichting tot regelmatige lektests geldt. Die verplichting geldt alleen bij systemen vanaf een bepaald vermogen; daardoor vallen kleine (split)systemen grotendeels buiten de resultaten. Het is aannemelijk dat lekpercentages bij kleine systemen – dus zonder wettelijk verplichte lektests – hoger uitvallen.
Bron: VDKF
Leestip: ‘Koudemiddeltransitie bij Ahold Delhaize blijft achter’