In een artikel in het International Journal of Refrigeration wordt ingegaan op de impact die het heeft als de standaard bewaartemperatuur voor bevroren voedsel van -18 °C wordt verhoogd naar -15 °C. Voor die verhoging wordt al langer gepleit vanuit het Britse Centre for Sustainable Cooling, omdat er veel energie door wordt bespaard.

In het eerder verschenen rapport ‘Three Degrees Of Change’ van het Centre for Sustainable Cooling staat dat als de temperatuurstandaard wereldwijd verschuift van -18 °C naar -15 °C, dit een energiebesparing oplevert “die gelijkstaat aan twee keer de nationale elektriciteitsconsumptie van Kenia”. De auteurs van een nieuw artikel in het Journal of Refrigeration (JoR) onderschrijven dat temperatuurverhoging tot energiebesparing leidt, maar zijn tegelijkertijd kritisch over de mogelijke gevolgen voor de voedselkwaliteit. Op basis van achttien eerder verschenen studies stellen ze dat een verhoging van -18 °C naar −15 °C de houdbaarheid van bevroren voedsel met ongeveer 30 procent verkort. Zo zou in een casestudy met spinazie het vitamine C-gehalte na drie maanden opslag bij −15 °C “tot onder kritische waarden zijn gedaald”.
Onderscheid in temperatuurgevoeligheid
Een ander probleem bij het verhogen van de temperatuur van bevroren voedsel is volgens het JoR-artikel dat het ertoe kan leiden dat de acceptabele temperatuurbandbreedte kleiner wordt. Dat zou op zijn beurt tot gevolg kunnen hebben dat er dikker verpakkingsmateriaal nodig is. Om dit te voorkomen, stellen de auteurs een invriesstrategie voor waarbij evenwicht wordt gevonden tussen energiebesparing en het beperken van risico’s met betrekking tot de productkwaliteit en voedselveiligheid.
Dat laatste kan bijvoorbeeld door onderscheid te maken in de temperatuurgevoeligheid (laag, gemiddeld, hoog) van vriesproducten. Daarbij zou voor ‘laaggevoelige’ producten de temperatuur met 3 °C kunnen worden verhoogd (met een opwaartse temperatuurfluctuatie van 3 °C), terwijl voor ‘hooggevoelige’ producten de huidige standaard van −18 °C blijvend wordt gehanteerd. De gevoeligheid wordt hierbij bepaald o.b.v. de Q3-waarde en de houdbaarheid van het product bij -18 °C, waarbij Q3 staat voor de verhouding tussen de houdbaarheid van het voedingsmiddel bij T °C en de houdbaarheid ervan bij T + 3 °C.
Het volledige artikel is ‘open access’ (gratis) te lezen op de website van ScienceDirect.